Thursday, January 14, 2010

Emas di Penjom Gold Mine

Lawatan kerja ke lombong emas!

Nape? Tak percaya...? Uoallsss ingat sekolah-sekolah je bole wat lawatan....? hurmmm.....

Ixora biasa dengar nama Penjom Gold Mine sebab staff di ofis selalu ke sana atas urusan kerja. Dan bila dapat peluang lawatan kerja ke sana.... sy tak mo la lepas peluang. Untung-untung dapat bawa balik emas seketul..... hahahahaha... ko berangan eh cik pora???? Ala....bukan seketul, sebesar hama pun tak dapat........ kuikuikuikuikui...

Penjom Gold Mine terletak di Kuala Lipis, Pahang.
Perjalanan dari Kuala Lumpur memakan masa 2 1/2 jam.
Bila dah nampak signboard tu.... wah, sedikit rasa teruja!!!
Dalam kepala dah terbayang lombong emas macam org mendulang guna kuali tuh! hihihihihihihi.......


Jalan menuju ke sana.... tidak berturap dengan sempurna.
Orang kata....jalan dulu lagi la teruk! Yg skrg ni dah kira baik sangat....


Hampeh!!! Sebab... sebarang kamera dan hp tidak dibenarkan bawa masuk ke dalam kawasan kerja. Jadi... no photo okey! Ini.... gambar di luar pintu utama sebelum pak guard tu check dan simpan handbeg sy. Huhuhu... ini gambar curik ok!!! Kawalan keselamatan sangat ketat di sana..... ( boss besar sy kata... di sebalik bukit itu la letaknya lombong emas!).


Sungguh tidak puas hati sebab ambil gambar pun curik2! Tak dapat nak share lebih-lebih dgn uoallsss la.... sorry. Apa yg saya lihat.... mereka menggunakan teknologi tinggi utk mendapatkan emas dengan membina terowong khas....bukan la dengan cara mendulang sepertimana yg sy bayangkan....huhuhuhuhuhu.... Batuan di situ mengandungi syal, konglomerat, kuartzit, tuff dan daik aplit. (maaf la kalau sy silap...main ingat2 je nih). Dan prosesnya bla bla bla bla bla...malas nak citer...sbb takut tersilap citer! hahahhaa...bole? korang layan gambar je la eh....


Okeh.... ini rupa emas di lombong itu..... Sumber dari google.


Terselit plak gambar makanan nih?!!! Hehehehehe....
Ini santapan kami setelah selesai lawatan kerja tu....
Singgah makan di Pekan Bentong. Layan jugak CKT di situ....
Lokasi gerai tu dekat dengan KFC. Terdapat beberapa buah kedai makan di situ.


Sambil makan tu.... sy leka tengok burung layang-layang terbang pulang.
Eh...betul ke burung layang-layang??? Lupa la....
Iye kot...ala, yg suka tinggal kat bangunan2 lama... tak pun yg sengaja org wat bangunan ada lubang2 tu.... ada nilai kan semua tu?
Aha....yg itu sy tau! Nilainya setinggi EMAS......

Apa-apa je la....
Love @ 01.30 am,

27 comments in GREEN:

WiraTLC said...

kenape tak ambik seketul.... kalau tak leh kongsi dengan kawan2... hehehehe... bagus... lawatan yang hebat.... banyak benda boleh pelajari... biasa la.. pompuan ni kalau dengan emas boleh jadi teramat teruja.... hehehehe...... tak ingat benda lain dah jika dengan emas ni... penat duduk dalam kereta selama 2 jam lebih pun tak kisah... hehehehe... hebat le cik pora... banyak pengalaman... banyak merantau ... sy ni hanya duduk sek je... tak gi mana2...

~0~ said...

wah...cambest je...

terasa nak pegi la plak....

Vee Violet said...

Cik Pora gi tak ajak Vee pun...
=(

Softtouch [Hanim] said...

xtaulah plak ade lombong emas kat situ?ke sy yg xtau geografi?he he he

haruslah kwln ketat kat situ ixora sbb lombong emas kan...CKT tu sgt sedap...nyum nyum nyum

Cieut Nizar said...

wow meriah!!! nape x amek sikit..boleh buat rantai.. ehehe

Love Says it All~ said...

BRIDAL MAKEUP CLASS (2-DAYS CLASS)!!

WHEN: 23RD & 24th january 2010
WHERE: EYRA RIZAL MINI STUDIO
HOW MUCH: RM500

**CLASS INCLUDING HAIR + SHAWL STYLING
**LUNCH, MAKEUP TOOLS & PRODUCTS WILL BE GIVEN
**GOODIE GIFT SUCH AS M.A.C EYESHADOWS/LIPSTICK WILL BE GIVEN(DIFFERENT GIFTS WILL BE GIVEN TO EACH AND EVERYONE OF U.)
**CERTIFICATE OF ATTENDANCE WILL BE GIVEN.

LIMITED SEATS UP TO ONLY 10PAX!!
REGISTER LATEST BY 20TH JANUARY 2010 @ 9PM

WWW.EYRARIZAL.COM
0162128740
FB: EYRA RIZAL @ EYRA RIZAL TOUCH

PenuliS said...

curik emas!!hahaha=P

black_mel said...

owh...kat pahang ker...igt belah2 borneo...bwk balik sekilo pun ok...tp napa x bg bwk kamera masuk?kena flash,harga kurang kot...

wahh...char kuey teow...my faberet jgk...kalau balik png mesti mkn char kuey teow..

IxoR@ said...

Wira - actually sy tak berapa teruja dgn barangan emas...cuma sedikit teruja dengan emas yg masih blom diproses menjadi barangan spt rantai, gelang dan etc.

masing2 punya pengalaman yg tersendiri...so di sini...blog adalah wadah utk kita saling berkongsi cerita...

;)

IxoR@ said...

~O~ - nak ke sana...bukan bole pergi sesuka hati...

kalau bukan kerana kerja...orang luar mmg tak dibenarkan masuk!

IxoR@ said...

Vee - ala...tak sempat nak text msg la dear....

sowei....

;P

IxoR@ said...

Hanim - lombong tu dah lama...masih aktif. Ramai yg tak tau...tak pe...skrg dah tau kan?

CKT sedap...? boleh la....

;)

IxoR@ said...

Cieut - mana bole ambik sesuka hati....

hehehehhe....

IxoR@ said...

Love - thanks for info...

IxoR@ said...

Penulis - no no no... not good idea!

:D

IxoR@ said...

Black M - sama mcm kilang duit...kawalan ketat. Mana boleh bawa apa-apa...takut kang dorang ingat kita ada misi nak merompak ke apa ke....

CKT kat Penang...sy lum rasa yg benar2 sedap....

alang said...

Uik. Sis g lawatan belajar eh. hehe. Actuly baca tajuk entre nie, ingtkan Penjom tu kat oversea ke apa, rupanya kat Malaysia eh. hehe.

CKT yg sedap kat Penang area Bukit Mertajam depan pejabat Pos. Tapi klau nak senang, Dekat area Sg Dua dah agak ok. Tambahan;dekat exit highway sg dua. On d way nk balik kedah, selalu singgah situ. ;)

IxoR@ said...

Alang - owh...ramai juga yg tak tahu ye...ermmm....

Ok..sis akan cuba CKT kt situ klu de gi area Utara...

:)

eLLy said...

ish ish hujan emas di negeri orang.. Lombong emas di negeri sendiri ;)

WiraTLC said...

wahai sahabat ku sayang... ketahuilah bahawa blog ini adalah yang hebat tahap nangis guling2 hehehehehe..... CKT tu makanan org utara.. kat KL dah belambak...

meo188 said...

slalu tgk makanan2 sedap kat cini...

bilalah... cik pora yg baik ati nk belanje...? :)

IxoR@ said...

Elly - lombong emas di negeri sendiri... itulah sendiri tak tahu...huhuhuhuhu....

:P

IxoR@ said...

Wira - dah puas guling2?

hehehhehehe...

mmg dah berlambak kt KL. KL...semua jenis makanan ada...

:D

IxoR@ said...

Meo - aduhhh....dapur cik pora tak berasap la sebulan dua ni....

ermm.. tak pe, akan menyusul....

:D

Samil n Beez said...

~~ Warga PGM~

IxoR@ said...

Samil - wahhh warga PGM....

Harap sy tak tersalah info....

;)

Fabian Fong said...

Dear Admin ,



I came across your blog while searching for information.

A Very interesting write up... !

Anyway , can you tell me how far is this Penjom Goldmine to Kuala Lipis town ?

Thanks for your reply !!!

(ebizznes@yahoo.com)

Regards ,
Fong

Related Posts with Thumbnails