Saturday, April 28, 2012

Part 2: Mencuci pakaian si kecil

Hari ini.... orang lain sibuk pasal BERSIH...... mama pora pun ada projek bersih jugak !!!!

Projek mencuci khazanah dari drawer baby yg berisi barut, sarung tangan dan kaki.....

Bila dah cuci... tiba part menyidai... aduhai senyum sorang-sorang.....

Masa membeli barut... rasa dah banyak sangat membeli... tapi masa tengah sidai, eh ehh.... 10 helai barut ni cukup ke...????? hmmmm..... korang rasa cukup tak ??? mommies yang dah ada pengalaman sila share cerita.......

Dan pulak tu..... kenapa banyak sangat sarung tangan dan kaki ni.....????
Bila nak habis sidai ni.... hahahahaa... macam-macam la mama pora ni.... kannnnn


Next projek.... mencuci baju bajan yang ada 2 drawer lagi tu.... Lepas tu... SETTLE.

Huisshhh sungguh la... memang patut cuci sedari awal, masa tengah ada tenaga. Sebab sekarang ni, bila nak masuk 7 bulan.... cepat benar rasa mengah dan penat..... kaki dah selalu krem.... kalau ajak pusing mall.... memang tak laaaaa.....


ni kenapa ada text background pulak ni....? ehhh penin la.... tak kuasa la nak cari cara ilangkannya! penin....



Friday, April 27, 2012

"Abaya" stok baju raya....


yaaa.... inilah stok baju raya untuk tahun ni.... lebih baik dari beraya dengan kain batik dan t-shirt besau gedebosss nanti.... uhhhhh.... ko ada? hahahahaaa..... macam la raya nanti Cik Pora beraya sakan, yg sebenornya.... duduklah di rumah diam-diam.... 




berbulan dah Cik Pora kirim 'abaya' dari Jeddah ni dengan Nora... my bff....


Tidaklah banyak mana..... dapat la 2 helai 'abaya' yg simple but nice...... tapi... tapi seyes murah giler beli kat sana... kalau beli kat sini, harus cecah beratus kan?

Dapat aje 'abaya' ni... terus menggayakan kat public..... ada aku kesah orang keliling tengOk??? nan ado....
Bukan susah pun.... main sarung je..... senang dan mudah......


 Perut ke depan pun orang tak perasan! hihihihiii.......

Terima kasih my bff...... suka sangat-sangattttt....


p/s: Huhhh masih susah nak membiasakan diri dengan format baru blogger.com ni.... penin penin..... 


Thursday, April 26, 2012

Format baru....

Blogger.com dah tukar format kan.... alahai payoh, payohhh nak update entri sebab belum terbiasa dengan format baru ni. Terkial-kial cari function mana nak resize gambar... nak itu ini... ahhhh rumit. sudah la amat rajin sekali mengupdate entri.... ggggrrrrrr 

Berdoa supaya saya master dalam format baru ni. niat hati bangun pukul 3 pagi ni nk update entri tapi sebab dah serabut dengan format baru ni, sy rasa nak sambung tido la...... nasiblah gambar2 yg dah jadi jeruk pekasam dalam simpanan tu....

Jam 3 pagi.... okbai tidoooooo.....

Wednesday, April 25, 2012

Wordless Wednesday - Wang Emas

wang mas wang mas..... 

ada berapa wang mas?????

Thursday, April 19, 2012

Keperluan Ibu & Bayi



Kalau ada yg bertanya tentang keperluan bayi.... jawapan sy sudah 70% kot... hahahaha...


Biasa la... untuk anak yg pertama ni, kalau boleh semua benda nak beli....

Keperluan ibu tak berapa sangat..... keperluan bayi yang lebih mengujakan!!!

Awal kandungan dah mencecah 4 bulan.... sy dah berani untuk 'gugel' website/blog yg berkaitan dengan keperluan ibu & bayi.....

Rajin jugak baca forum.....

Dan sangat rajin jugak bertanya dengan kengkawan, ber'bbm' dengan kawan rapat yg kebetulan mengandung juga akan anak pertama.... haihhh macam janji-janji kan??? hehehe....

Dan kalau nak tahu..... apakah barang baby yg pertama sekali sy beli kat on9....???

"pejam mata" aje sy decide beli benda tu... padahal... alahh alahhh.... awal sangat lagi kan.....

Nahhh.... itu dia.... set botol susu newborn Avent....

Harga: RM 150 (anggaran, actual price sudah lupa but not more than 150)

nampak sangat sy main beli aje kan sampai harga pun tak hingattt!!! Tapi beli on9 sangat murah berbanding dgn harga kat pasaran nun....

saya beli diam-diam tanpa pengetahuan suami.... rasa malu pulak tetiba beli botol susu.... hihihi...

Lepas tu.... ada plak kazen dok UK bagi gift set rompers M&S.....

Baju baby YANG PERTAMA <----- klik jika ingin baca entri.

Dan selepas itu.... ada rentetan kisah sy shopping on9 baju baby.... beli kat Jusco... Manjaku...
Kira pantang la sy kuar umah... mesti la nak singgah shopping mall untuk terjah barang baby. Paling 'goman' pun sy gi Tessco, Carrefour.... hahahaha... giler la....

List yang sy ada ni... kalau ada yg nak buat panduan boleh jugak la klu nk follow tp mana yg tak lengkap tu.... sila-sila la komen bagitau.... sebab sy ni pun, pestime kan....

Ikut mana yg sesuai aje.... yg basic2 aje.... yg penting dlm kepala masa nk membeli... baju baju bajuuu.... hahahahaha..... tp sekarang, rasanya dah cukup. Lagi pulak bila sy dah tau gender baby ni... dlm hati simpan tekad... ahh nanti2 baby dah kuar bole beli lagi....

Sekarang ni... nak simpan duit aje utk perbelanjaan masa beranak nanti.... hehehehe

Ok...... apa yg sy beli ?

1. Baju lengan pendek & panjang yg lubang2 tu....beli la beberapa helai saiz newborn.....
2. Rompers ( koleksi yg paling sy suka)
3. Sleepsuit baby / jumpsuit
4. Lampin (sy beli 10 helai aje... cukup... nanti kan nk pakai pampers)
5. Set sarung kaki & tangan ( koleksi sy paling banyak & paling sy suka beli)
6. Kain Bedung
7. Barut baby (sy membeli sampai 12 helai) kih kih kih.....
8. Cover/topi kepala baby
9. Blanket
10. Towel mandi
11. Sapu tangan & bibs
12. Mandian baby
13. Wet tisu
14. Ketip kuku baby, putik kapas etc.
15. Minyak baby... macam minyak yuyi ke.....
16. Baby nappy cream

Kemudian..... sy baru la nak survey2 harga pampers....... nampaknya sy decide nak guna pampers Mamipoko utk little one ni.... hmmmm.... nanti akan beli 1 pack saiz Newborn dan 1 pack saiz S. Klu tak cukup, kendian bole suh suami gi membeli.... kan kannnn......

Kemudian.... sy juga akan membeli..... tilam baby+bantal. Niat hati nak cari yg dari jenis kekabu. Ada beberapa website yg dalam pemerhatian.... tapi blom decide nak beli kat mana.... hmmmm

Kemudian..... sy juga akan membeli..... kelambu baby! Dan mungkin akan membeli bath tub baby.... hmmm tengOk la nanti....

Kemudian.... sy juga akan membeli keperluan untuk diri sendiri iaitu jamu, tuala wanita bersalin, disposible panties, pam susu, pad susu...... dan apa lagi yea..... setakat stok kain batik, bengkung, stokin.... semua dah ada.....

Pasal baju baby... ingat ya, jgn la teruja sangat dengan membeli baju saiz newborn bebanyak. Baby kan cepat membesar.... Sy dah standby gak beli baju saiz 3-6 months! hahaha... saje dan terbeli pun sebab comel sangat..... dan dannnn... ada juga baby tight utk saiz 0-6 months!!!


Sy banyak membeli di kala belum mengetahui gender baby... so kaler, adalah kaler selamat. Nasib kaler hijau adalah selamat..... hehehehe....

Ini.... baru aje beli semalam........ beli kat Manjaku. Ibu-ibu mengandung yg register pestime kat Manjaku akan dapat kad diskaun.... get more detail at www.babymanja.com


Dan nanti.... bila usia kandungan sudah 7 bulan ke atas, kena pulak standby beg ibu & bayi dalam kereta.... Supaya senang kalau2 rasa nak terberanak.... hahh terus je berdesup ke hospital.

Apa yg perlu di bawa....?

Baby:-
1. Selimut/blanket receiving
2. Tuala baby & sapu tangan
3. Beberapa helai kain lampin
4. Beberapa helai pampers
5. 3-4 helai pakaian baby (panjang & pendek)
6. Sarung tangan & kaki
7. Cover/topi kepala baby
8. Kain bedung & barut baby
9. Set mandian baby... bawak la yg set travel tu kan... senang....
10. Wet tisu

Hmmm.... apa lagi yg tertinggal??? ini je yg teringat wat masa ni... agak-agak la barang2 tu korang nak bawak berapa banyak. Ikut kesesuaian nak tido kat sepital berapa lama.....

Ibu:-
1. Kad mengandung/buku pink
2. IC jangan lupa.... hehehe
3. Tuala mandi
4. Barang mandian
5. Tuala wanita/disposible panties
6. Stokin
7. Seliper jepun! hehehe... ikut suka lah!!!!
8. Beberapa helai pakaian longgar etc., T-shirt atau baju yg berbutang di depan. Senang kalau nak meyusukan anak kan....
9. Beberapa helai kain batik
10. Pakaian dalam yg sesuai
11. Pam susu/botol susu (klu sy... just standby je)
12. Termos air, cawan, sudu, pinggan....
13. Minyak angin
14. Baju sejuk!!!
15. Charger hp..... mana la tau... duk kat sepital lama, nak calling2 kengkawan, sedara... tak pun nak update fesbuk ke... hahahahaha.....

Ok la... sumpah... itu aje yg sy ingat skrg ni....

Moga sedikit sebanyak boleh jadi panduan untuk bakal ibu yang pertama kali akan melahirkan seperti saya ni....... okey?!!!

Kalau ada suggestion apa yg kurang atau terlebih... sila la komen... sy amat mengalu-alukan pendapat korang semua.... okbai... lalalalalalalaaaaa....


Wednesday, April 18, 2012

6 bulan : 25 minggu



Sekejapan masa berlalu.... tup tup dah kedepan jugak perut saya ni ha....

Tapi... ramai yg kata comel! haaa... itu yg penting... kih kih kih....

Pada usia kandungan 6 bulan ni.... Cik Pora sudah ada 2 buku check-up.

1st buku pink yang dah saya buat sedari usia kandungan 10 minggu.......

dan.... 2nd buku check up dari Hospital Bersalin Razif yang baru aje saya register minggu lepas.

Yeap.... insyaallah bakal melahirkan little one di Hospital Bersalin Razif, Klang.



Sepanjang saya check up di KK (Klinik Kesihatan), alhamdulillah..... semuanya baik-baik saja. Dan buku saya tu memang cantik la... tak de pun conteng-conteng dengan pen merah!

Ehhh bukan ke pen merah pen biru, u marah i love u.....????? ggrrrr... sengal pulok! sowi..
hihihihi.....

Dan saya sangat berharap agar kesihatan sy dan baby dalam keadaan baik-baik saja sehingga la saat melahirkan...... doakan ya! amin......

Tapi itu la... bila ngam-ngam 6 bulan, buat check up kat HBR (Hospital Bersalin Razif).... kencing ada kotor sikit. So dokter dah bekalkan antibiotik untuk sy habiskan dalam masa sebulan.

Caitttt.... kaler cantik... pink! Tapi.... bau ucukkk!!! huhhhh......

Kerana mu baby..... mama telan jugak.....



Atas permintaan ramai.... wahhh dah bajet cam retis.... selalu sangat bajet retis ni!!! hahaha... sebelum ni ramai sangat rekues nak tengok baby bump kan.....

Haaa... sekarang... tengOk la tembam ke idok???!!!!!



Ramai orang ingat Cik Pora macam baru 4 bulan..... hehehe.....

Perubahan berat badan???

Sebelum peknen - 51kg
Kandungan usia 10 minggu - 53kg
Kandungan usia 4 bulan - 54.9kg
Kandungan usia 5 bulan - 56.5kg
Kandungan usia 6 bulan - 57.8kg

Selera makan sangat baik sekali ketika ni.... huhhhh sedapnya makan! hahaha.....

Baby ? Sangat la aktif kan...... selalu jugak tak lena tidur sebab kejap perut mengeras belah kanan... belah kiri... dia mcm main pusing2 dalam perut mama dia ni.... aihhh baby oh baby....

Selalu jugak saya ni bercakap dgn baby.... supaya kalau nak main pusing2 tu slow-slow sket.... huhhhh rasa krem sangat tau kalau dia bergerak tu.... hihihihi

Tapi sangat sweet ooo that moment.....

Dan sekarang selalu sangat rasa mcm blurrp blurrp letop-letop je perut ni... sy agak dia sendawa la... hehehehe....

Oh ya... oyaaa yaaaa..... da scan baby..... buat masa ni, namo heboh dulu......

Korang rasa??? korang agak??? korang teka la..... hehehehe......

Next check up.... saya nak tanya banyak benda.... harap tidak lupa.
Macam.... kedudukan baby skrg macamane.... berat baby.... uhhh banyak benda la....

Buat masa ni, itu aje perkembangan terbaru dari Cik Pora.... mana yg sy ingat sy share di sini... mana yg terlupa tu... kira ok kan aje la.... hahahaha.....

Pasal ada yg bertanya tentang keperluan baby..... nanti sy update kan ya....
Baru la teringat yg tak de nak share sangat tentang keperluan baby yg sy beli.... tau tau dah basuh kain baju baby.... hehehe... ok ok... next entri ya kawan.... =)

Harini Wednesday kan...... so tiada wordless entri untuk hari Rabu ni....

Gambar last dari Cik Pora....... Chatime...!!!! Tapi takde bubble-bubble punnnnn........


i noticed... ada follower baru untuk blog ni.... aduhai korang sangat sweet..... sy manade nak follow back bagai.... maafkan saya yea..... doa-doa la sy singgah kat blog korang nanti....

Hmmmm.... terima kasih ya korang!!!! *sayang ketat-ketat*


Sunday, April 15, 2012

Part 1: Mencuci pakaian si kecil



Aktiviti mencuci pakaian pun bermula..... ini part 1.... akan menyusul nanti part 2, 3 & 4...
Hehehehe.....

Ngade la kan.... mama saje tak mahu basuh sekaligus sebab penat... aihhh penat la cuci+bilas guna tangan.... adooiiiii.... dan rasanya tak la terlalu awal kan nk mulakan aktiviti mencuci pakaian si kecik ni... skrg dah pun 6 bulan.... tak pe... biar persediaan itu awal... sementara larat ni.... =)

Dan cucian ni... mama buat part by part ikut drawer pakaian si kecik ni ha..... hehehehe....
Minggu ni, drawer yg berisi towel, blanket, sapu tangan & napkin.....


Tak la banyak mana kan??? hehehe.....
Sidai dalam umah sbb kat luar mendung....

Cuci guna Pureen A-B-D setelah membaca beberapa entri kawan-kawan blogger......
Semangat betol perasaan ku ini tadi sewaktu menyidai kain-kain tu semua....

TengOk la nanti... part cuci baju bajan kecik plak..... adehhhh.... mesti cute miuttt!!!

Lepas mencuci..... mama si kecik harini terlebih rajin..... walaupun mmg dah tanggungjawab kan kena memasak...... ehhh bukan ke selalu makan kat luar??? hahahaha....

Menu orang malas masak tapi yang penting kena sedap! yeahhh..... paling paling penting, dapur tak kotor dan berminyak sangat sebab sangat malas nak mengemop lantai bagai.... (berapa byk sangat ni???!!!)

TengOk... mana ada rajin sangat...... huhh!!!

Menu: Tauhu kukus.......

Sedap sangat... percubaan kali pertama. Hubby pun puji.... dia aje telah menghabiskan 2 ketol tauhu tu.... huhuhu.... sos tauhu kukus tu, siap hirup2 lagi....

Alhamdulillah.......

Menu: Udang goreng kunyit.......

Sebabkan tauhu tu sedap sangat.... ecehhhh... percayalah!!!! Maka udang ni, dah jadi 2nd choice kpd hubby...... padahal dia paling suka udang goreng kunyit ni..... hehehehe.....

Simple aje tugasan harini..... korang plak macamane???

Kejap lagi.... mula la.... aktiviti melipat dan menggosok baju.... hmmm baju tu, agak2 malas nak gosok.... kang hantar dobi gak la sudahnya....

Ok la... si kecik mama ni... dah kuet kuet dalam perut.... dari malam tadi aktif kemain sampai tak lena tidur..... tak pe. mama ok aje..... hehehehe....

okbai semua.......


Wednesday, April 11, 2012

Wordless Wednesday - 11 April 2012



Hijau itu wajib!

Kasut Crocs pertamaku...
fedulik la org nk kata apa kan...? Janji bahagia! Hahaha....

Hadiah untuk diri sendiri....

Berapa patah perkataan dah ni...? kata Wordless Wednesday....

Kalau gini, hari-hari wordless la.... kompem rajin update belog.... alasan!

Ok cukuppp cukupppp......



Thursday, April 5, 2012

Rasa macam kerepek tapi bukan.....




tapi yg pasti rangup macam kerepek.... krap kruppp krap kruupppp!!!!


wah boleh leka youuu!!!!

cuba la teka??







Paru Goreng..... tapi rasa nak panggil kerepek paru la!!!! hahahahaha.....


ni.... baru semalam jumpa!


masa makan kat kedai tu, siap 3 kali top up saiz mangkuk sup yg kecik.... tak cukup dgn tu, Cik Pora tapau lagi seplastik.... tapi tak dapat banyak sebab dah tinggal saki baki jew....

huhuhuuuuu.... sangat best la!!!

kat ne nak dapat ni....? Restoren Mawaddah, Seksyen 4 Shah Alam.....
actually ini menu lunch.... tadi sebab rangup giles rasa macam makan kerepek kan.... boleh aje buat snek!!!

krap kruppp krap kruuppp...!!!!!!!




- apa nak buat... Cik Pora tu asyik la update pasal makan... ce tanya dia, brape berat badan skrg?! - hahahaha... nanti sy update the latest about me ok!




Wednesday, April 4, 2012

Wordless Wednesday :Nasi Ayam:

Semua saya punya....

Laparrrr!!!


Sent by DiGi from my BlackBerry® Smartphone

Sunday, April 1, 2012

1 April datang lagi....



cakkk.... April April April.....



Princess yang LIKE LIKE LIKE rainbow...... rainbow cake!

Ini Cik Pora malas nak citer panjang ni.... korang tengOk gambar je boleh tak?

April datang lagi.... maknanya acara makan besar sentiasa akan berlaku di sepanjang April ini.



Dimulai dengan makan-makan bersama keluarga tercinta.....



Age is just a number.... like my friend said....



Chop chop choppp.....

Rainbow cake tadi.....
































Mana la gambar kek ni..... tadi bukan main kecek sana-kecek sini... tapi kamera org lain la.... gambar dr bb hanya ini saje.....









Tunggu dorang uplOad....











Ok...... gambar kek rainbow yg atas tu....





















Bukankah kalau tengOk baby tight my lil one ni.... macam sama kaler?!
Alololooooo sweetnya kamu.........


Motip?!

Nak rainbow cake yg colorfull tu lagiiiiiiiii..... hehehehehe......




" thank you for all birthday wishes.... thank you 1st April that be gOod to me... hahaha.... 1st round makan kek bersama family tersayang... terima kasih kpd adikku belanja dominos... terima kasih kpd acikku di atas rainbow cake yg nyummy!!!

2nd round, 3rd round makan kek akan menyusul.... insyaAllah... coz hubby's birthday just arOund the corner....


I luv April... April is full of celebratiOn.... "
(Copy paste status fesbuk : malas giles nak karang ayat tetengah malam ni, mata daaa kecikkk!)


Related Posts with Thumbnails